Λίγη Ακόμη Ρύπανση Κουφάλες Οικολόγοι
Η ΛΑΡΚΟ μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του ελλαδικού χώρου δραστηριοποιείται στην εξόρυξη σιδηρονικελίου και οι βασικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Λάρυμνα Φθιώτιδας όπου γίνεται η επεξεργασία του μεταλλεύματος ενώ οι εξορύξεις πραγματοποιούνται σε Κεντρική Εύβοια, Βοιωτία και Καστοριά. Το σιδηρονικέλιο αποτελεί το βασικό στοιχείο για την παραγωγή ανοξείδωτων σκευών και η ΛΑΡΚΟ αποτελεί βασική προμηθεύτρια πολυεθνικών κολοσσών. Από την ετήσια (2006) οικονομική αναφορά της εταιρείας παρατηρείται ότι κατέχει το 40% μερίδιο παραγωγής πανευρωπαϊκά, κατατάσσοντας την στις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως. Οι εξαγωγές της αποτελούν το 2,1% των συνολικών εγχώριων εξαγωγών και είναι η μεγαλύτερη μεταλλουργική εταιρεία από άποψη εγκαταστάσεων (πλην Ρωσίας) στην Ευρώπη. Επίσης η μετοχική της σύνθεση κατανέμεται ως εξής: Εθνική Τράπεζα 36%, ΔΕΗ 28% και Υπουργείο Οικονομικών 36%, συνεπώς μιλάμε για μια ουσιαστικά κρατική εταιρεία. Με την παράθεση των οικονομικών και παραγωγικών στοιχείων γίνεται αντιληπτό ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί έναν από τους βασικότερους βραχίονες του κρατικού οικονομικού σχεδιασμού. Αυτή της η δυναμική ισοδυναμεί με το να συμπεριφέρεται ως «κράτος εν κράτει» στις περιοχές που έχει τα μεταλλεία της.
Σήμερα, η ΛΑΡΚΟ διαπράττει δυο μορφών ρυπάνσεις, η μία πραγματοποιείται στις περιοχές εξόρυξης και η δεύτερη στη θαλάσσια περιοχή του βόρειου ευβοικού όπου η εταιρεία εναποθέτει τη λεγόμενη «σκουριά». Οι καταστροφές από την εξόρυξη είναι: κόψιμο χιλιάδων δέντρων, αποψίλωση δασών, τεράστιες ποσότητες μπαζών καλύπτοντας ολόκληρες πλαγιές, καταστροφή υδροφόρου ορίζοντα, διάνοιξη δρόμων για τα βαρέα οχήματα. Αλλά όπως είπαμε αυτή είναι μόνο η μια πλευρά του κακού, η άλλη είναι στη ρύπανση του βόρειου ευβοϊκού από τη σκουριά (σκωρία) που είναι υπόλειμμα της επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Σύμφωνα με το ΠΕΧΩΔΕ η σκουριά περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο και υδράργυρο. Υπολογίζεται ότι από τα 2 εκατ. τόνους σκουριάς/έτος που παράγεται το 1 εκατ. τουλάχιστον ρίχνεται στο βόρειο ευβοϊκό, ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε τσιμεντοβιομηχανίες ή ως υλικό αμμοβολής. Η ρίψη γίνεται μέσω δυο φορτηγίδων-πλοίων που αποπλέουν από τη Λάρυμνα, με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο αφού το κράτος χορηγεί διαρκώς άδειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1998 η εκάστοτε κυβέρνηση υπόσχεται ότι η ρίψη αποβλήτων θα τερματιστεί το 2000,2001,2004, 2007… Όπως έχει καταγραφεί και σε σχετικές επιστημονικές μελέτες, η απόρριψη της σκουριάς έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους οργανισμούς που ζουν στην περιοχή . Από διάφορες μετρήσεις και αναλύσεις που έχουν γίνει στα αλιεύματα της περιοχής προκύπτει ότι η περιεκτικότητά τους σε τοξικά βαρέα μέταλλα είναι τόσο υψηλή, που η μακρόχρονη κατανάλωσή τους ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Τελευταία η ΛΑΡΚΟ ζητά από το Δημόσιο να τις παραχωρηθούν για εκμετάλλευση 4000 στρέμματα στην Κεντρική Εύβοια εκ των οποίων τα 1800 στρέμματα αποτελούν σπάνιο είδος δάσους κεφαλληνιακής ελάτης. Καθώς και 10.000 στρέμματα στην περιοχή της Κύμης για ερευνητικές γεωτρήσεις. Παρότι και στις δυο περιπτώσεις αρκετοί σύλλογοι, κάτοικοι κ.ά. αντέδρασαν στις επεκτατικές βλέψεις της εταιρείας, οι τοπικοί άρχοντες παρουσίασαν προβληματική και ύποπτη στάση. Δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε κανένα άρχοντα αλλά αντίθετα επιβάλλεται η δική μας παρέμβαση με άμεσο και αυτοοργανωμένο τρόπο, απέναντι στην κρατική και οικονομική εξουσία.
Αλλά δυστυχώς αρωγοί στα καταστρεπτικά σχέδια της ΛΑΡΚΟ εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της, που σε ανακοίνωση της αναφέρουν: «Σ' ότι μας αφορά είμαστε ανοιχτοί στον όποιο διάλογο που θα έχει την προϋπόθεση της συνύπαρξης με σκληρούς όρους, όμως ξεκαθαρίζουμε σ' όλους τους "άλλους" ότι χαρακτηρίζονται εχθροί μας με ότι αυτό συνεπάγεται, είμαστε αποφασισμένοι και να συγκρουστούμε και να χτυπήσουμε αλύπητα όποιον επιχειρήσει να παίξει με το μεροκάματό μας.Δεν προειδοποιούμε, απειλούμε και βάλτε το καλά στο μυαλό μας. Αρκετά παίξατε. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί καμιά θέση εργασίας.Γιατί καλώς ή κακώς ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση έχουν οι "χορτάτοι". Οι πεινασμένοι καίνε δάση για να πουλήσουν ξύλα, ρίχνουν δυναμίτη στη θάλασσα για να φάνε ψάρια, καίνε λάδια καμένα για να ζεσταθούν.Σίγουρα πιστεύουμε ότι όσοι σκέπτονται υγιώς δεν θα ήθελαν τέτοιες καταστάσεις. Κάτι που για μας έχει αξία. Ανταλλάσσουμε κύριοι το μεροκάματό μας στη ΛΑΡΚΟ με μια θέση στο δημόσιο.»
Θεωρούμε ότι τέτοιες αναλύσεις φανερώνουν συγκεκριμένες αξίες αυτής της κοινωνίας, όπως ωχαδερφισμό και ατομισμό που δυστυχώς είναι διάχυτες παντού. Οι διαμορφωτές και χειραγωγοί των συγκεκριμένων αξιών-μμε και θεσμοί- στοχεύουν εκτός των άλλων και στο να κατασκευάζουν αντιπάλους και εχθρούς εντός των τειχών. Όταν οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ δεν βλέπουν τον εχθρό τους στο κράτος-αφεντικό που τους εξασφαλίζει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας μέσα στα φουρνέλα, φορτηγίδες που μπάζουν νερά και διευθυντικά στελέχη αλεξιπτωτιστές της εκάστοτε εξουσίας που αμείβονται με μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα τότε η ελίτ δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αλλά εμείς τα πάντα…και γι’ αυτό τις απειλές, κύριοι συνδικαλιστές, κρατείστε τες για τα αφεντικά σας, όταν θα πάψουν να σας χρειάζονται ως διεκπεραιωτές των δύσκολων αποστολών …
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου